Jij hebt toch ook wel eens zin in iets lekkers? Het vee in de weilanden van de VANLA boeren ook!
Vanla is trekker van project
Daarom doet een groep boeren uit Achtkarspelen, die aangesloten zijn bij de VANLA, mee aan een het project De boomwal als apotheek voor vee en bron van biodiversiteit. In dit project gaan wij o.a. innoveren in het cultuurlandschap. Bij de familie Bloemhoff in Surhuisterveen zijn de eerste werkzaamheden inmiddels gestart (zie foto).
Via dit project worden bij deze boeren plekken ingericht, die een apotheek- en biodiversiteitsfunctie zullen hebben. De bomen, struiken en bloemen geven variatie in het voedselaanbod en daarmee spelen ze in op het natuurlijke gedrag en het welzijn van de koeien.
Bomen geven voer in de vorm van takken en bladeren. Ze zijn een bron van gezondheidsbevorderende stoffen. Bomen stellen mineralen uit de diepe ondergrond beschikbaar en bieden beschutting. Stuifmeel van struiken en bloemen zijn leverancier voor bijen en andere nuttige insecten. De struiken leveren bessen voor de vogels.
Het is de taak om gegevens te verzamelen en te laten zien hoe het óók kan en wat de voordelen daarvan zijn. Bij dit project wordt het gedrag en welzijn van de koeien gemonitord.
Samenwerkingspartners project
Het project wordt mede mogelijk gemaakt door: KennisCentrum Natuur en Leefomgeving (KCNL), Van Hall Larenstein, Nordwin College, Landschapsbeheer Friesland en Stichting Wrâldfrucht.
Foto: projectwerkzaamheden bij Maatschap Bloemhoff gestart.
Goedemorgen
Binnen het project worden specifieke bomen en struiken in de elzensingels en houtwallen aangeplant om een apotheekfunctie te creëren…
kunt u ook aangeven om welke specifieke beplanting het gaat?